top of page

Εκκλησία και κορονοϊός

  • Writer: The Greek skeptic
    The Greek skeptic
  • Mar 16, 2020
  • 6 min read

Με αφορμή την έκκληση και την επιμονή μεγάλου μέρους του λαού να κλείσουν οι εκκλησίες λόγω του κορονοϊού, βλέπω πολλούς θρησκόληπτους (όχι θρησκευόμενους) να διατείνονται ότι η θρησκεία τους είναι υπό διωγμό, ότι δεν είναι σκοταδιστές κλπ. Και έχουν δίκιο. Η θρησκεία είναι υπό διωγμό, αλλά όχι με τον τρόπο που θέλουν να νομίζουμε ότι είναι.


Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι τους ενδιαφέρει να μην διώκεται η δική τους θρησκεία και όχι οι υπόλοιπες. Δεν τους ακούμε να υποστηρίζουν το δικαίωμα άλλων ατόμων στην θρησκευτική ελευθερία που τους αναλογεί.


Και για να γίνω πιο σαφής, αυτό που είναι υπό επίθεση είναι η αξιοπιστία των ισχυρισμών της εκάστοτε θρησκείας και όχι το δικαίωμα στην λατρεία.


Σε μια ελεύθερη κοινωνία, οι ιδέες είναι και θα έπρεπε να είναι ανοιχτές προς αμφισβήτηση, διότι οι ιδέες έχουν σημασία, ειδικά όταν επηρεάζουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η ελευθερία, πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση για να προλάβουμε αυτούς που θέλουν να περιορίσουν τις ελευθερίες μας, και σε πολλές περιπτώσεις η θρησκεία είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την επίτευξη αυτού του στόχου.


Όσοι παραπονιούνται ότι η θρησκεία είναι υπό διωγμό δεν θυμώνουν επειδή διαστρεβλώνονται ή παρερμηνεύονται οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (διότι δεν διαστρεβλώνονται ούτε παρερμηνεύονται). Είναι θυμωμένοι επειδή τα γεγονότα και τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι θρησκευτικές αξιώσεις δεν έχουν καμία αξιοπιστία και δεν ενδιαφέρονται για το αν τα πιστεύω τους είναι αληθινά - ενδιαφέρονται για το πώς τους κάνουν να αισθάνονται αυτά τα πιστεύω. Όταν η αξιοπιστία της θρησκείας κάποιου τίθεται υπό αμφισβήτηση, είναι πολύ δυσάρεστο γι'αυτόν που δεν εκτιμά την αλήθεια. Αν περισσότεροι άνθρωποι χάσουν την πίστη τους στον χριστιανισμό, τότε ο χριστιανισμός θα χάσει τελικά την εξουσία και την επιρροή του στην κυβέρνηση. Μια εξουσία που δεν θα έπρεπε να είχε εξ αρχής και η απώλειά της είναι αυτό που τους απογοητεύει και τους φοβίζει περισσότερο.


Όταν ακούμε άτομα που κλαψουρίζουν για επίθεση στην θρησκεία τους, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό για το οποίο διαμαρτύρονται πραγματικά είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι ξυπνούν και τους λένε ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιβάλλουν τις απόψεις τους σε άλλους - επειδή κανείς δεν προσπαθεί να αφαιρέσει το δικαίωμά τους στην λατρεία. Δεν υπάρχει πτώση στις εκκλησίες ούτε στον θρησκευτικό προγραμματισμό στην Ελλάδα. Η ελευθερία της θρησκείας καλά κρατεί (για την ορθοδοξία, φυσικά), αλλά το ίδιο και το ποσοστό των ανθρώπων που σκέφτονται για τον εαυτό τους και αμφισβητούν τις θρησκευτικές αξιώσεις. Το ότι η θρησκεία χάνει βάσει επιχειρημάτων, δεν σημαίνει ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι υπό επίθεση.


Και αν νομίζουν οι θρησκόληπτοι ότι είναι δύσκολο να ζεις σε ένα μέρος που διώκονται οι απόψεις σου, θα τους προέτρεπα να σκεφτούν ότι η χώρα μας είναι ήδη ένα μέρος στο οποίο άνθρωποι διώκονται επειδή απλά υπάρχουν (ΛΟΑΤΚΙ, γυναίκες) αλλά και λόγω των απόψεών τους (άθεοι, πιστοί άλλων θρησκειών κλπ). Διώκονται, μάλιστα, από την εκκλησία τους. Κάτι που έχω αναλύσει ως ένα βαθμό εδώ.


Και μπαίνω στο κυρίως θέμα μου, λοιπόν, που έχει να κάνει με την άρνηση (έως την ώρα που γράφω το παρόν κείμενο) της ελληνορθόδοξης εκκλησίας να κλείσει τους ναούς.


Όπως όλοι γνωρίζουμε, ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση πανδημίας. Ο κορονοϊός έχει περάσει σύνορα, έχει εξαπλωθεί με ραγδαία ταχύτητα και οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο θρηνούν ήδη χιλιάδες θύματα. Έκλεισαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μετά τα θέατρα, τα σινεμά, τα γυμναστήρια και τα κέντρα διασκέδασης, στην συνέχεια οι καφετέριες και τα εστιατόρια… αλλά οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές με την ευλογία της κυβέρνησης αλλά και με «ειδήμονες» όπως η κυρία Γιαμαρέλου που τυπικά είναι λοιμωξιολόγος αλλά καταχράται τον τίτλος της λέγοντας πως «Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται». Φρόντισε πρώτα, φυσικά, να κάνει δήλωση αποποίησης ευθύνης (εν μέρει) λέγοντας «Εγώ προσωπικά ανήκω σε αυτούς που θα πηγαίνουν στην εκκλησία αλλά θα έλεγα άτομα τα οποία άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, έχουν κάποιο όγκο, κάποιο αιματολογικό νόσημα, άτομα που παίρνουν κορτιζόνη, αυτά τα άτομα μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, γιατί μακάρι να μην έχει γίνει διασπορά και να μείνει εκεί που είμαστε μπορούν αρχικά μέχρι νεότερης οδηγίας να παρακολουθούν κι από το σπίτι τους από την τηλεόραση». Αυτό που δεν υπολογίζει στην δήλωσή της, όμως, είναι τι θα γίνει αν η ίδια ή όσοι πάνε να κοινωνήσουν κολλήσουν αυτούς που θα μείνουν στο σπίτι. Και ειδικά για μια επιστήμονα αυτό θα έπρεπε να θεωρείται εγκληματική αμέλεια και προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να της αφαιρεθεί η άδεια αλλά και να της ασκηθεί ποινική δίωξη.


Δεν είναι όμως μόνο η κυρία Γιαμαρέλου. Όπως αναφέρει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας, Διευθυντής Ερευνητική Ομάδας Cancer-Hemostasis-Angiogenesis, Faculté de Médecine, Sorbonne Université, Paris France, «Μαζί με την Ελληνική Εκκλησία στην ίδια κατεύθυνση δραστηριοποιείται μια ομάδα δεξιών και ακροδεξιών βουλευτών και πολιτευτών, σκοταδιστών καθηγητών της Ιατρικής (όπως η κ. Γιαμαρέλλου και άλλοι που δεν έχουν τύχει της ίδιας δημοσιότητας) και ορισμένοι από τους άρχοντες του πανεπιστημίου (δηλώσεις του ανεκδιήγητου Αντιπρύτανη του ΑΠΘ ) ή οπορτουνιστών υπευθύνων της Δημόσιας Υγείας (π. χ. δηλώσεις του κ Μόσιαλου). Αυτοί οι «ταγοί» του έθνους, με την προώθησή τους από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, κατάφωρα παραβιάζουν τον όρκο του Ιπποκράτη, (κ. Γιαμαρέλλου), διασπείρουν αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές ιδέες που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και καλούν τον λαό δια του προσωπικού τους παραδείγματος να προβεί σε πράξεις που θα επιταχύνουν τη διάδοση της επιδημίας (δηλώσεις της βουλευτού της ΝΔ κ. Ράπτη).»


Αναφερόμαστε ορθώς στην προσωπική επιλογή και ανευθυνότητα των πολιτών αλλά η κριτική προς την εκκλησία αφορά στην ανευθυνότητά της σε επίπεδο ηγεσίας. Η εκκλησιαστική ηγεσία αποδείχθηκε πιο ανεύθυνη από μεγάλο μέρος του ποίμνιού της που απέχει από τον μαζικό εκκλησιασμό.


Η αντίθεση δεν είναι προς την πίστη κάποιων σε θεό κι εκκλησιαστικές τελετουργίες αλλά προς την ηγεσία της εκκλησίας που επέδειξε ανευθυνότητα και πείσμα απέναντι στην ιατρική επιστήμη και στην προστασία της κοινότητας. Γιατί αυτή η στάση; Κι αν ακόμα υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσει κάποιος κοινωνώντας με το ίδιο κουταλάκι (που δεν υπάρχει), ο συγχρωτισμός σε κλειστό χώρο δεν είναι επικίνδυνος; Το άσπρο δεν μπορεί να γίνει μαύρο. Και η επιστήμη πρέπει να προηγείται του πιστεύω. Μια εκκλησία που θεωρεί ότι οι ιοί δεν μεταδίδονται μέσα στους ναούς είναι μια παραπλανημένη (για να μην πω αιρετική) εκκλησία.


Και αν αναγνωρίζει η ηγεσία ότι οι ιοί μεταδίδονται στους ναούς, η υπεύθυνη στάση θα ήταν να αναστείλει τις μαζικές ακολουθίες. Γιατί δεν το έκανε; Όσο για την θεία κοινωνία, ακόμη κι αν το πιστεύει πως δεν μεταδίδεται ιός μέσω αυτής (που μεταδίδεται), αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Αν είναι τόσο σίγουρη η εκκλησία, ας καλέσει επιστήμονες να το επιβεβαιώσουν πειραματικά, ώστε να εφησυχαστούν οι υπόλοιποι (ή να διαψευστεί η εκκλησία). Είναι τουλάχιστον επιπόλαιο κι επικίνδυνο να υποστηρίζει κάτι τέτοιο χωρίς αποδείξεις.


Και σε αυτό το σημείο, φυσικά, θα έρθουν οι θρησκόληπτοι να μας πουν για τον ιερέα στην Σπιναλόγκα που λειτουργούσε τους λεπρούς και μετά έπινε την θεία κοινωνία και δεν έπαθε ποτέ τίποτα. Μόνο που σύμφωνα με την σημερινή γνώση που έχουμε περί λέπρας, «Όταν εμφανιστεί περίπτωση λέπρας, δε χρειάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα, εφόσον δε θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος.» Επίσης, για να νοσήσει κάποιος από λέπρα, απαιτείται παρατεταμένη επαφή με μολυσμένα άτομα, κυρίως κατά την παιδική ηλικία. Πολλοί άνθρωποι διαθέτουν φυσική ανοσία έναντι της λέπρας και δεν εμφανίζουν νόσο μετά από έκθεση.


Οι ίδιοι άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα επιστημονικά γεγονότα αρχίζουν μετά να λένε για τους βαθμούς αλκοόλης στην θεία κοινωνία. Μόνο που το Νάμα που χρησιμοποιείται στην θεία κοινωνία έχει 15% αλκοόλη και ο κορονοϊός χρειάζεται τουλάχιστον 60% αλκοόλη για να αποδυναμωθεί. Γι’αυτό και αν προσέξετε στα φαρμακεία αυτές τις μέρες τα αντισηπτικά που δίνουν έχουν περιεκτικότητα 70%.


Η ολιγωρία και η εμμονή σε πρακτικές περασμένων αιώνων θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πιστών τους αλλά και των οικογενειών τους είναι το ζητούμενο εδώ. Δεν έχουν και δεν θα έπρεπε να έχουν το ακαταλόγιστο και επιτέλους πρέπει να έρθει η στιγμή που θα τους καταλογιστούν οι ευθύνες που τους αναλογούν.


Φυσικά, αν η εκκλησία παραδεχτεί πως η θεία κοινωνία δεν είναι σώμα και αίμα κυρίου αλλά απλή μαυροδάφνη με ψωμί και πως ακόμα και με την ευλογία ενός ιερέα δεν είναι κάτι αμόλυντο θα παραδέχεται, ουσιαστικά, το ψέμα που διαιωνίζει εδώ και κάτι χιλιάδες χρόνια. Το φλέγον θέμα λοιπόν διαμορφώνεται ως εξής:


Το τι κάνει η κάθε επιχείρηση (διότι επιχείρηση είναι) για να διαφυλάξει τα κέρδη της είναι δικό της θέμα, η εκλεγμένη κυβέρνηση τι κάνει για να προφυλάξει την δημόσια υγεία από επιχειρήσεις όπως αυτή;


Η νούμερο ένα χριστιανική εκκλησία στον κόσμο, η καθολική, προχώρησε σε πρωτοφανή μέτρα όπως το να τελέσει την ευλογία της Κυριακής μέσω διαδικτύου δηλώνοντας πως «Η υγεία των ανθρώπων είναι προτεραιότητά μας». Έκλεισαν ναοί, ανεστάλησαν μυστήρια, έκλεισε η Μέκκα (!!!), ανεστάλησαν προσκυνήματα σε τζαμιά σε ισλαμικές χώρες και στην Ελλάδα οι πολιτικοί συνεχίζουν να εκκλησιάζονται κανονικά τις Κυριακές, στον ΕΟΔΥ οι υπάλληλοι απαντούν αρνητικά στην ερώτηση των πολιτών αν ο κορονοϊός μεταδίδεται με την θεία κοινωνία και οι ιερείς μάς διαβεβαιώνουν ότι η Θεία Κοινωνία είναι το καλύτερο εμβόλιο για οποιαδήποτε ασθένεια. Θυσιάζουν, δηλαδή, ανθρώπινες ζωές για το πιστεύω τους. Κι εδώ, ο θρησκόληπτος άνθρωπος θα πει ότι οι άλλες θρησκείες δεν πιστεύουν όπως εμείς κλπ. Και είναι φοβερό, λοιπόν, που πιστεύουμε ότι η ορθοδοξία είναι η μοναδική αληθινή θρησκεία που γνωρίζει τον ένα και αληθινό θεό. Η ορθοδοξία που έχει 260.000.000 ακόλουθους και όχι πχ ο καθολικισμός που έχει 1.300.000.000 ακόλουθους το Ισλάμ που έχει 1.500.000.000 ακόλουθους κλπ. Γιατί μας αρέσει να θεωρούμε ότι εμείς είμαστε κάτι ξεχωριστό. Μας αρέσει το ανήκειν σε μια μικρή και «ελίτ» ομάδα.


Μόνο που εδώ η ομάδα αυτή σου ζητάει να βάλεις την ζωή σου και την ζωή της οικογένειάς σου και, κατ’ επέκταση, του κοινωνικού συνόλου σε κίνδυνο.


Είσαι σίγουρος/η ότι αυτή η ομάδα κοιτάζει το καλό σου;







Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

Βρείτε με στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

  • Facebook
  • YouTube

©2019 by The Greek skeptic. Proudly created with Wix.com

bottom of page